Oplichter verwisselt dure ketting en strijkt flink bedrag op [Video]

24/01

Foto: politie

Amersfoort – Een man weet door middel van een slimme wisseltruc 1800 euro rijker de deur van een juwelier in Amersfoort uit te lopen. De politie zoekt de nog onbekende verdachte. Vaak helpt dan een tip. Door informatie met ons te delen, werkt u met ons samen aan een veiliger Nederland. Dáár is de politie voor, altijd!

Gouden ketting

Het gebeurd in oktober 2018 bij de juwelier aan de Kamp. De man komt de winkel binnen en vertelt aan een medewerkster dat hij een gouden ketting wil verkopen. Samen met een collega onderzoekt ze de ketting op gewicht en goudgehalte. Zo bepalen ze dat de ketting 1800 euro waard is.

Truc

Vervolgens moeten er allerlei formulieren worden ingevuld. Op een gegeven moment lopen de medewerkers allebei even naar het kantoor om iets te doen. En dan verwisselt de man razendsnel de ketting met een identiek ogende, maar waardeloze ketting. De medewerkers hebben de verwisseling niet door en betalen de man 1800 euro. Dan vertrekt hij met het geld en de gouden ketting in zijn broekzak.
Signalement van de verdachte

man
lichtgetinte huidskleur
mogelijk van Oost-Europese afkomst
leeftijd 25 tot 35 jaar
lengte circa 1,85 meter
sportief postuur
kort, donker haar
droeg een donkerblauw colbert
had een lichtblauw overhemd aan
droeg een zwarte broek
had zwarte schoenen aan.

Vals

Bij het invullen van alle papieren voor het Opkoopregister liet de man een Russisch identiteitsbewijs zien. Maar dat bleek vals te zijn.
Vragen

Herkent u de verdachte op de beelden van de beveiligingscamera? Weet u misschien hoe hij heet of waar hij woont? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden. Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000.